Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Inget speciellt med pengar


Att en människa med få tillgångar och född i fattigdom strävar mot en bättre och mer välmående tillvaro är inte konstigt. Men även de med mycket gör det gärna. Trots att en person kan vara född in i en förmögen familj och värld är det inte ovanligt att man ändå inte är nöjd med vad man har. Uttrycket mycket vill ha mer är inget fantasipåhitt. Att sträva mot mera än vad man har verkar nedärvt i vår mänsklighet. Väl värt att notera, dock, är att finansiellt och materiellt välstånd inte har något alls med lycka att göra. Att leva i de riktigt rikas värld är nog inte så komfortabelt. Eller? Strävan efter att passa in och att vara omtyckt, intriger och maktspel - alla ingredienser finns nog där.

Ernest Hemingway fångade det på sitt sätt i sina texter:

The rich were dull and they drank too much, or they played too much backgammon. They were dull and they were repetitious. He remembered poor Scott Fitzgerald and his romantic awe of them and how he had started a story once that began, “The very rich are different from you and me.” And how someone had said to Scott, “Yes, they have more money.” But that was not humorous to Scott. He thought they were a special glamorous race and when he found they weren't it wrecked him as much as any other thing that wrecked him.

Det är inget speciellt med pengar, egentligen. Eller att vara rik. Eller viktig, framgångsrik och ansedd. Det är däremot viktigt att inse att få saker är viktiga.

Du ska inte fastna i fantasier om dyra prylar, fina bilar eller häresäten, exotiska resor eller titlar. Du ska inte byta bort för mycket av det mest värdefulla i ditt liv - din tid - mot värdsliga ting eller pengar.

Istället ska du varje dag göra åtminstone något som försäkrar dig mot fattigdom, för tidig död och annat som ibland kallas otur men inte är det. Vägen mot förbättring är inkrementell, konsistent, ödmjuk och uthållig. Ditt företag, ditt jobb, din karriär, din bok, din kropp och hälsa eller vadhelst du värdesätter - något varje dag att bygga vidare på.

Kommentarer

Populära inlägg