Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Inget speciellt med pengar


Att en människa med få tillgångar och född i fattigdom strävar mot en bättre och mer välmående tillvaro är inte konstigt. Men även de med mycket gör det gärna. Trots att en person kan vara född in i en förmögen familj och värld är det inte ovanligt att man ändå inte är nöjd med vad man har. Uttrycket mycket vill ha mer är inget fantasipåhitt. Att sträva mot mera än vad man har verkar nedärvt i vår mänsklighet. Väl värt att notera, dock, är att finansiellt och materiellt välstånd inte har något alls med lycka att göra. Att leva i de riktigt rikas värld är nog inte så komfortabelt. Eller? Strävan efter att passa in och att vara omtyckt, intriger och maktspel - alla ingredienser finns nog där.

Ernest Hemingway fångade det på sitt sätt i sina texter:

The rich were dull and they drank too much, or they played too much backgammon. They were dull and they were repetitious. He remembered poor Scott Fitzgerald and his romantic awe of them and how he had started a story once that began, “The very rich are different from you and me.” And how someone had said to Scott, “Yes, they have more money.” But that was not humorous to Scott. He thought they were a special glamorous race and when he found they weren't it wrecked him as much as any other thing that wrecked him.

Det är inget speciellt med pengar, egentligen. Eller att vara rik. Eller viktig, framgångsrik och ansedd. Det är däremot viktigt att inse att få saker är viktiga.

Du ska inte fastna i fantasier om dyra prylar, fina bilar eller häresäten, exotiska resor eller titlar. Du ska inte byta bort för mycket av det mest värdefulla i ditt liv - din tid - mot värdsliga ting eller pengar.

Istället ska du varje dag göra åtminstone något som försäkrar dig mot fattigdom, för tidig död och annat som ibland kallas otur men inte är det. Vägen mot förbättring är inkrementell, konsistent, ödmjuk och uthållig. Ditt företag, ditt jobb, din karriär, din bok, din kropp och hälsa eller vadhelst du värdesätter - något varje dag att bygga vidare på.

Kommentarer

Populära inlägg